joi, 13 decembrie 2012
sâmbătă, 24 noiembrie 2012
Abandonul scolar
Conform statisticilor, 6 milioane de tineri renunta anual la studii (ceea ce inseamna aproximativ 14% din numarul total de elevi). Pentru acestia, viitorul este sumbru: somaj, saracie sau marginalizare.
Tinerii care renunta prematur la studii sunt considerati a fi cei care desi au varstele cuprinse intre 18 si 24 de ani, au terminat cel mult invatamantul gimnazial la data la care abandoneaza scoala.
Abandonul scolar este o problema grava, iar prognozele arata ca acest fenomen se va accentua din cauza crizei economice, deoarece problemele in familie si lipsurile materiale sunt printre cele mai frecvente cauze ale abandonului scolar in mediul rural.
In Romania, rata abandonului scolar a crescut cu o treime in ultimii 9 ani. Daca inainte de 1989 rata abandonului scolar era foarte scazuta, imediat dupa schimbarea regimului si trecerea la democratie s-a constat ca elevii tind tot mai mult sa paraseasca bancile scolii. Ei au fost incurajati si de atitudinea parintilor pentru care “cartea nu mai reprezinta o prioritate”, nici garantia asigurarii unui loc de munca. Mai mult, emigrarea fortei de munca ii afecteaza tot mai tare pe elevi, care fie ca-si urmeaza parintii, fie sunt lasati unor rude sau cunostinte apropiate care se ocupa doar superficial de situatia scolara a copiilor.
Printre actiunile ce pot fi intreprinse pentru reducerea ratei de abandon in tara noastra: integrarea elevilor cu risc de renuntare la educatie si mentinerea acestora in sistemul scolar, cresterea responsabilizarii cadrelor didactice, reintegrarea elevilor deja aflati in abandon, monitorizarea starii sistemului pentru prevenirea timpurie a crizelor si identificarea periodica a modificarilor in ceea ce priveste factorii de abandon scolar.
sâmbătă, 29 septembrie 2012
Rolul invăţătorului în comunitate
Cadrul didactic a existat inca din cele mai vechi timpuri, luand diferite modalitati sau forme de destindere. Inca de atunci, invatamantul are un rol foarte important; acela de a prevedea viitorul; de a facilita adaptarea, de a forma oameni care să poată trăi în acord cu provocările timpului lor, care nu mai este nici secolul industrializării, nici copilăria informaţională, ci o societate care – nestăpînită cum trebuie – poate strivi prin mulţimea stimulilor.
Pentru ca invatatorul sa aiba o influenta fasta asupra elevului, se necesita o relatie foarte stransa intre famile-parinti si invatator.
Dar acum, care este statutul noilor invatatori? Care sunt sansele viitorilor invatatori? Ce sperante are un tanar cu perspective in invatamant? Mai este un invatator rasplatit pentru munca depusa de-a lungul celor mai importanti ani din viata unui copil, unei persoane? Este rasplatit un tanar invatacel pentru efortul depus?........NU.....
Stim cu totii ca parerea romanilor cu privire la invatamantul romanesc lasa de dorit...la ce te poti astepta dupa cativa ani de munca? Dupa cativa ani in care singura preocupare a ta era atestatul profesional, proiectul didactic, examene...la un salariu mizer, din care nu iti poti permite un concediu, o vacanta...Ce sperante le ofera ministerul invatamantului acestor persoane? Doar ca trebuie sa traiasca cu speranta ca dupa cativa ani de munca, vor avea parte de respect si un salariu mai mare, in care grijile sa fie uitate.
Parerea mea este ca un cadru didactic are rolul de a participa activ la socializarea copilului si la formarea viitorului acestuia si de aceea cred ca ar trebui sa li se ofere mai mute sanse, mai multe sperante spre mai bine.
duminică, 29 aprilie 2012
Şcoala, altfel...
În cadrul saptămânii Şcoala altfel clasa noastă a mers, impreună cu domnul diriginte şi domnul profesor de istorie, într-o excursie în Transilvania. Am vizitat mai multe oraşe medievale: Sighişoara, Mediaş, Sibiu şi Braşov.In Sighisoara am vazut casa in care s-a nascut Vlad Tepes, numit si Dracula.
In Mediaş ne-am plimbat prin centrul vechi unde ne-am intalnit cu primarul orasului.
Cea mai frumoasa zi a fost cea petrecută in Sibiu unde am vizitat: Muzeul Colectiilor, Muzeul Brukental, Muzeul Astra, cetrul orasului si altele, iar mai apoi tot in Sibiu, la cazare, am destins putin atmosfera cu domnul profesor de istorie prin cantece si bancuri.
În Brasov am vizitat Biserica Neagra, dar ningea foarte tare si ne-am plimbat doar putin prin centru, de unde am cumparat niste suveniruri.In cadrul acestei saptamani ne-am intarit competentele de comunicare, competentele artistice si manageriale.
luni, 12 martie 2012
luni, 5 martie 2012
vineri, 2 martie 2012
luni, 27 februarie 2012
Scoala, altfel...
Scoala, Altfel... Slideshow: Chicet’s trip from Iasi, Romania to 6 cities Brasov, Sibiu, Sighisoara, Reghin (near Tirgu Mures), Piatra Neamt and Medias was created by TripAdvisor. See another Romania slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.
marți, 24 ianuarie 2012
marți, 10 ianuarie 2012
Abonați-vă la:
Postări (Atom)